Kneza Višeslava, Mostar +387 36 333 205 endoplus.mo@gmail.com Pon - Sub 09:00 – 19:00h

Kontakti

Psihijatrija

Naši liječnici

Što je Psihijatrija?

Psihijatrija je područje medicine koje uključuje proučavanje, dijagnozu i liječenje poremećaja mentalnog zdravlja. Na mentalno zdravlje osobe utječe kombinacija čimbenika koji su i specifični za pojedinca i povezani s interakcijom s društvom, zajednicom i obitelji. Postoji nekoliko komponenti mentalnog zdravlja, uključujući zdravo samopoštovanje, komunikacijske vještine i razvoj otpornosti.

Probleme s mentalnim zdravljem ne treba doživljavati kao puke slabosti koje osoba može jednostavno prevladati, jer mogu biti vrlo problematična i onesposobljavajuća stanja te utjecati na velik dio populacije diljem svijeta. Probleme mentalnog zdravlja treba rješavati i liječiti prije nego što prouzrokuju ozbiljne poremećaje u obiteljima, odnosima i zajednici.

Psihijatar je liječnik koji se bavi dijagnostikom, liječenjem, upravljanjem i prevencijom mentalnih i emocionalnih problema.

Primjeri problema mentalnog zdravlja s kojima se psihijatri bave uključuju bipolarni poremećaj, depresiju, anksiozni poremećaj, poremećaj osobnosti, poremećaj panike, posttraumatski stresni poremećaj i shizofreniju.

Za većinu psihijatrijskih poremećaja ne postoje laboratorijski testovi koji bi potvrdili stanje. Umjesto toga, pacijent se podvrgava nizu psiholoških testova, iako se provode i biokemijski testovi kako bi se provjerilo zdravstveno stanje pacijenta.

Psihijatri koriste nekoliko oblika liječenja u liječenju bolesti mentalnog zdravlja, uključujući psihoterapiju, lijekove kao što su antipsihotici, stabilizatori raspoloženja i antidepresivi.

Psihoterapija može uključivati terapiju kognitivnog ponašanja, obiteljsku terapiju ili grupno savjetovanje. Hospitalizacija također može biti potrebna u teškim slučajevima.

U psihijatrijskoj ambulanti vršimo dijagnostiku i liječenje sljedećih poremećaja:

Psihološko testiranje i procjena kandidata za posao

Naručite se na pregled

Narucite se