Kneza Višeslava, Mostar +387 36 333 205 endoplus.mo@gmail.com Pon - Sub 09:00 – 19:00h

Kontakti

Pulmologija

Naši liječnici

Što je Pulmologija?

Pulmologija je specijalno područje medicine koje se posebno fokusira na plućni sustav. Plućni sustav, koji se ponekad naziva i dišni sustav, sastoji se od pluća, dušnika, bronha, bronhiola, povezanih krvnih žila i svih ostalih komponenti koje su uključene i izravno povezane s disanjem i procesom disanja (izmjena plinova).

Pulmolog je liječnik specijalizacije čiji je fokus dijagnostika, liječenje i liječenje bolesti koje zahvaćaju dišni sustav.

Budući da je dišni sustav usko povezan s kardiologijom (područje medicine koje se usredotočuje na srce i cirkulacijski sustav), neki pulmolozi također mogu biti vješti u upravljanju srčanim stanjima koja su izravno povezana s plućnom bolešću.

Tko treba posjetiti Pulmologa?

Pulmolozi nisu jedini liječnici koji su obučeni za rješavanje problema s disanjem, a neće ga trebati svaka osoba koja ima respiratorni problem. Na primjer, mnoge osobe s astmom liječe liječnici opće prakse ili liječnici obučeni za internu medicinu, pedijatriju ili liječenje alergija.

Međutim, teška astma koja je otporna na liječenje, teška ili rijetka kronična stanja (kao što je plućna hipertenzija na primjer) ili teška dijagnoza mogu zahtijevati stručnost pulmologa.

Spirometrija

Aparat za spirometriju – spirometar je aparat koji se koristi u dijagnosticiranju bolesti dišnog sustava kao što su astma, kronični bronhitis, emfizem, kronična opstruktivna plućna bolest ili stanja nakon nekih preboljenih kroničnih plućnih bolesti ili operativnih zahvata na plućima.

Spirometar se pozicionira između usana dok se na nos obično stavlja štipaljka. Uz instrukcije medicinskog radnika, u početku dišete normalno nakon čega izbacujete zrak iz pluća, vršite udisaj punim plućima, da bi nakon toga što brže i što jače izbacili zrak.

Ovo je metoda koja objektivizira, zbog brojčanih i dijagramskih rezultata mjerenja dobiveni vitalni plućni kapacitet, zatim mjerenja količine zraka u plućima nakon završetka izdisaja i ispituje brojne druge plućne funkcije.

Ovim se načinom otkrivaju novooboljeli kronični plućni bolesnici ili se njime kontroliraju bolesnici koji su na terapiji anti-asmatičnim i drugim lijekovima koji im pomažu za ublažavanje i liječenje njihovih kroničnih plućnih bolesti kako bi liječnik ustvrdio je li propisana terapija primjerena bolesniku.

Pregled ovim aparatom je za pacijenta bezbolan i jednostavan jer pacijent prema uputama liječnika udiše ili samo izdiše u aparat. Rezultati su odmah po obavljenom mjerenju, koje se najčešće obavlja tri puta uzastopce, vidljivi na ekranu aparata sa svim izmjerenim rezultatima koja se zatim ispisuju na papir i uz objašnjenje uručuju pacijentu.

Naručite se na pregled

Narucite se